TALLER DE TEATRE SOCIAL
Barcelona és una capital mundial del Teatre Social i el barri de Gràcia un epicentre. El món sencer està passant per un moment on el Teatre no és només important: és, cada vegada més, imprescindible. I des de l’Antiguitat, de fet, l’expressió Teatre Social pot sonar com un pleonasme. Vivim actuant permanentment. Però, cap a on podem repensar les nostres vides, i actuar de forma conscient, individualment o de forma col·lectiva? Aquesta pregunta es va fer, als anys 70, un dels més importants dramaturgs contemporanis, el brasiler Augusto Boal, amb la creació del Teatre de l’Oprimit. Boal ha begut a la font d’en Paulo Freire, escollit per la UNESCO com referent de l’educació al Segle XX. També brasiler, Freire va escriure un llibre que va canviar paradigmes educatius: la Pedagogia de l’Oprimit. Actualment, des de l’any 2015, a Barcelona, el Col·lectiu Brasil Catalunya realitza Tallers de Teatre Vivencial, una sistematització de tècniques i eines teatrals present a la regió Nord-est de Brasil, i experimentades en formacions diverses de moviments socials com el Moviment dels Treballadors Sense Terra. Ara, de la mà d’un sociòleg, escriptor i actor amateur, que viu a Barcelona des de l’any 2005, aquests tallers es tornen a realitzar al Local B. Una oportunitat única d’experimentar un canvi significatiu en les nostres vides. T’hi apuntes al canvi?
Als nostres tallers, en format de Laboratoris Creatius, treballarem sobre un conjunt de tècniques que Augusto Boal va anomenar O Arco-Íris do Desejo (“l’Arc de Sant Martí dels Desitjos”). El resultat final depèn de cadascú. Què tal si fem un grup i unes quantes actuacions?
Vine al taller de teatre social, vine a fer Bteatre, els dimecres, 18:30h a 19:30h. Places limitades. Necessària reserva.
FORMADOR
FLÁVIO CARVALHO
Recife, 1971. Sociòleg i Antropòleg, va cursar un màster en Ciència Política, orientat cap a educació intercultural, i un curs d’especialització sobre l’Educació Freireana – a l’EQUIP, Escola Quilombo dos Palmares. Va treballar com a Consultor Internacional per la UNESCO, FAO-ONU i OIM (Organització Internacional per les Migracions). A Catalunya, s’ha format com a Mediador Intercultural. Des dels anys 90, participa de formacions teatrals, a Pernambuco, amb el Teatro do Bonsucesso – abans, Vivencial Diversiones. Des de fa onze anys imparteix tallers de teatre social (i laboratoris d’escriptura creativa) a Catalunya, al Brasil i diverses ciutats d’Europa. Ha estat convidat de Casa Amèrica Catalunya, pel Dia Internacional del Teatre, amb Pa-Tothom, Teatre Fòrum i Teatro de los Sentidos. Actualment és escriptor i activista sociocultural, coordinador del Col·lectiu Brasil Catalunya. Poeta, impulsor i participant de Saraus Literaris i Musicals. Al poble més petit de Catalunya, on viu, va fer part de la Companya de Teatre amateur A Pèl, a les creacions 8×6 i Bye Bye Sophie.